sobota 29. septembra 2012

Žemlovka.

Rožky alebo aj chleba namočíme do mlieka a poukladáme na dno zapekacej misy (naolejovanej). Ďalšia vrstva je tvaroh zmiešaný s 1 vajíčkom a 1 vanilkovým cukrom a posledná - ľubovolné ovocie. Opakujeme až prídeme navrch a pečieme pri 180°C asi 45minút. Ak povrch začne veľmi hnednúť, iba žemlovku prikryjeme alobalom.

štvrtok 20. septembra 2012

Do kúpeľa.


 Nechtík lekársky zaliaty horúcou vodou necháme lúhovať a potom pridáme do kúpeľa.



utorok 18. septembra 2012

Čučoriedkový smoothie.


Na tri deci potrebujeme za hrnček čučoriedok (my sme mali skvelé lesné zpod Strečna :) a asi 1 PL brusníc. Pridáme 1 vanilkový cukor spolu s 1ČL kryštálového cukru. Zalejeme 1 deci vody a rozmixujeme.


 

pondelok 10. septembra 2012

Tekvicová polievka.

Do hrnca dáme na kocky nakrájanú tekvicu, zalejeme vodou (aby sme tekvicu zakryli) a cca. 1PL soli a trochu čierneho korenia. Necháme rozvariť, odstavíme a rozmixujeme. Potom pridáme trochu majoránu a tymiánu, ak treba ešte dosolíme. Podávame so sladkou smotanou.

Ešte jeden spôsob prípravy, keď už máme upečenú tekvicu - šupku ošúpeme a tekvicu rozmixujeme s prevarenou vodou a dochutíme podľa potreby.

sobota 8. septembra 2012

Mäsko na smotane.

Tento recept som si v poslednom čase veľmi obľúbila.
Hocijaký druh mäsa (nasolené a okorenené), ja mám najradšej kuracie a bravčové, sprudka orestujeme.

Dáme do pekáča a zalejeme sladkou smotanou. Nakoniec ešte všetko posolíme a posypeme kari korením. Pečieme pri 180°C cca. pol hodinku.

Túto "smotanovú omáčku" používam tiež na zaliatie kuracích roliek: kuracie prsia osolíme a okoreníme, na jeden koniec dáme ľubovoľný druh byliniek a syra a zrolujeme. Spojíme páratkom a dáme do pekáča. Tiež zalejeme smotanou, osolíme a pridáme kari.

Ako príloha sa dobre hodí ryža alebo pečené zemiaky:
- na ne je použitá marináda: Do pohára nalejeme asi 1dcl oleja a pridáme 1PL soli, 1PL mletej červenej papriky a 1PL kari. Zmiešame a potrieme zmesou zemiaky.


 t.

piatok 7. septembra 2012

Kysnutý marhuľový koláč.

Parádny marhuľový koláč z domácich marhúľ: klasický recept na kysnuté cesto + marhule + drobenka s mletou škoricou (múka+maslo+kryštálový cukor+mletá škorica).


Plnené jahodové guľky.

Jednoduché a pritom velmi efektné :) Cesto na guľky je rovnaké ako na makové - archív - vnútri sú čerstvé jahody a na poliatie je najlepšie roztopené maslo a trocha kakaa.



streda 5. septembra 2012

Menovky na svadbu...

...kde meno stačí len dopísať rukou. Tri nové druhy u nás v ponuke:


Na šperky.

Miska robená podľa tohto návodu




Makové guľky plnené čokoládou.

Prísady:
250g múky, štipka soli, 1vajce, 150ml minerálky.
Čokoláda na plnenie, mak a práškový cukor na obalenie.

Postup:
Všetky suroviny zmiešame a spracujeme na vláčne cesto, ktoré dáme na 20 minút do chladu. Potom z cesta odtrhujeme malé kúsky (nevaľkáme ho), do stredu dáme 1 kocku čokolády a vyformujeme guľu. Varíme vo vriacej osolenej vode. Nakoniec posypeme mletým makom a práškovým cukrom.

Na tento recept je použitá bezlepková múka Schär.


Óda na vajíčkovú pomazánku.

Ja milujem vajíčkovú pomazánku. Od domácej som prešla cez všetky druhy kupovaných a nakoniec som sa vrátila k domácej. Ale k môjmu úžasne zdokonalenému receptu /porcia asi tak pre štyroch ľudí/:
2 kopcovité PL rastlinného masla
2 kopcovité PL nátierkového masla
2 ČL tatarky
4 vajcia
soľ, červená mletá paprika (podľa chuti, ale cca. 1PL papriky a 1ČL soli)
Všetky suroviny zmiešame a až nakoniec zľahka vmiešame natvrdo uvarené vajíčka a pokrájané na kocky. 

utorok 4. septembra 2012

Focaccia.

Táto verzia je tiež bezlepková. Potrebujeme:
1kg múky (ja som použila Schär), 1 bal. sušené droždie, 1ČL kryštálového cukru, 3ČL soli, 3PL olivový olej, 500ml teplej vody (podľa potreby pridáme viac alebo menej), sušené bylinky, rasca.

Zmiešame suché prísady (okrem semienok a rasce), droždie+cukor, olej a vodu. Vypracujeme cesto a necháme na teplom mieste 1hod. kysnúť. Na plech rozložíme papier na pečenie, nato položíme cesto, ktoré na plechu vyvaľkáme a roztiahneme (rukami). Potrieme slanou vodou, posypeme sušenými bylinkami a pri 200°C pečieme 40minút.


Z tohto základného cesta zvyknem robiť aj bagety a pizza štangle - tie potrieme kečupom, posypeme syrom, korením atď.

V Trnave.




Restovaný špenát s cestovinami.

Restovaný špenát - jednoduché a pritom úžasné jedlo, ktoré robíme už asi 4 roky pravidelne - naučené podľa Jamieho :) Špenát (čerstvý!) hodíme na panvicu, kde je olivový olej, osolíme, okoreníme a pridáme troška citrónovej šťavy - mňam. Ešte takto pripravený špenát môžeme aj zmiešať so smotanovou omáčkou. Oboje podávame s cestovinami.




pondelok 3. septembra 2012

Pečená tekvica.

Potrebujeme akurát tekvicu, vodu a kryštálový cukor. Tekvicu položíme na plech, podlejeme vodou a štedro posypeme kryštálovým cukrom a pečieme. Dobrú chuť!

 

V krajine snov.

V krajine snov - tu.


Perníkový koláč s jablkami.


 Urobíme si perníkové cesto: zmiešame suché prísady (150g bzl. múky Schär, 150g kukuričnej múky, 1 kypriaci prášok do perníka, 1 vanilkový cukor, 1 hrnček práškového cukru, štipka soli), pridáme 1 smotanu na šľahanie, 3 vajcia, 1PL oleja, 1PL rumu a vyšľaháme. Ak je cesto tuhé, pridáme ešte mlieko. Navrch naukladáme jablká (jednu stranu obalíme v múke, aby neklesli na dno!) a pečieme pri 200°C asi 45 min.