Síce som
už dlho nerobila kysnuté cesto (hlavne bezlepkové), včera som sa
utvrdila v tom, že som ho ešte nezabudla. A hlavne! Podarilo sa mi také
dobré, ako ešte nikdy :P Tu je recept:
500g
múky Schaer, 2 PL zemiakového škrobu, 1bal. vanilkový cukor, 3 PL
oleja, 100g kryštálového cukru, 1 ČL soli, 5dl mlieka (kľudne môže byť
aj polovičná porcia mlieka spolu s vodou), 1 kocka droždia.
Postup:
Urobíme si kvások (droždie, troška mlieka a troška cukru) a necháme ho
odležať cca. 15minút. Do veľkej misy dáme múku, škrob, oba cukry, soľ a
premiešame. Potom pridáme mokré prísady - olej, kvások a mlieko.
Premiešame do polotuhej hmoty a necháme odležať (nespracúvame a
nevaľkáme!). Po odležaní cesto dáme na dosku a až teraz ho začneme
spracovávať a hnietiť až nám vznikne krásne hladké cesto. Potom ho už
len tvarujeme podľa fantázie. Pečieme pri 200 stupňov asi 20 minút.
PLNKA - ja som použila orechovú - zmiešame mleté orechy, cukor, rum, 1 žĺtok a mlieko podľa potreby.
Z
tohoto cesta sa dajú robiť rôzne tvary, napr. aj veľký kysnutý koláč na
plech obložený ovocím. Cesto je veľmi dobré - aj na druhý tretí deň je
stále mäkké.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára